SHEPHERDS PIE

Shepherds pie er blitt en populær ovnsrett her i landet, tross den britiske opprinnelsen. Enkel å lage er den også, og retten representerer virkelig comfort food på sitt beste. Her har du digg helgemat bestående av kjøtt, rotgrønnsaker og tomatsaus – med potetmoslokk. 

Shepherds pie er opprinnelig en engelsk rett, og lages opprinnelig med lammekjøtt. Både kvernet- og mer typisk grytekjøtt av lam fungerer utmerket. Har du ikke dette tilgjengelig fungerer storfekjøtt også veldig bra. Bruker du grytekjøtt må du nok beregne noe tid til denne retten for å få kjøttet mørt nok, og skal din shepherds pie lages i en mer travel hverdag kjøper du en pakke karbonadedeig og sparer en del tid.

Til min shepherds pie trenger du følgende ingredienser – oppskriften holder til fire:

  • Ca. èn kilo lamme- eller storfekjøtt. Enten grytekjøtt eller kvernet. Jeg gikk for noen skiver lammestek i mindre biter.
  • Èn rødløk.
  • To gulrøtter.
  • Èn paprika. Velg gjerne gul eller grønn for fargens skyld.
  • To stk vårløk.
  • Ett fedd hvitløk.
  • Èn boks gode hermetiske tomater.
  • Et par spiseskjeer tomatpure.
  • To desiliter god kraft. Helst lamme- eller oksekraft, men bruk det du har. Til nød en buljongterning.
  • En desiliter rødvin.
  • Et par kvister rosmarin.
  • Åtte stk poteter.
  • Et par desiliter kremfløte.
  • God olivenolje.
  • Din favorittost. Jeg brukte Jarlsberg.
  • Salt, pepper og timian etter smak.

Slik gjør du for å lage shepherds pie:

Start med å skjær opp kjøttet i terninger dersom du velger grytekjøtt. Gjør det samme med rødløk, gulrøtter, paprika og vårløk. Skjær alt i omtrent like store biter – på omtrent èn ganger èn centimeter. Finhakk hvitløksfeddet.

Finn frem en støpejernsgryte eller en stekepanne med høye kanter, og gi kjøttet eller kjøttdeigen en god runde i gryta i litt smør på relativt høy varme. Plukk kjøttet ut av gryta og legg til side. La rødløk, gulrøtter og paprika få en runde i den samme gryta, og stek det i ca. ti minutter til løken er blank og grønnsakene begynner å bli nogenlunde møre. Ha tomatpure, hvitløk og rosmarin i gryta og stek videre i fem minutter for å fjerne noe av den rå tomatsmaken tomatpureen fører med seg.

Fyll så gryta med hermetiske tomater, kraft og rødvin. Bland alt godt og la gryta småkoke på lav varme. Bruker de kvernet kjøtt lar du det koke i ca. 20 minutter, mens bruker du mer trevlete kjøtt kan du godt la gryta stå på komfyren en times tid til kjøttet er mørt og omtrent faller fra hverandre. Bland inn vårløk mot slutten av koketiden.

Potetmos til shepherds pie

Mens gryta småkoker skreller du potetene. Skjær de gjerne opp i mindre biter for å spare koketid, og kok potetene til de er godt møre. Hell av vannet, og mos potetene med egnet redskap. Bruk gjerne en potetstapper eller en gaffel, men styr unna stavmikseren. Du vil ikke toppe din shepherds pie med potetlim. Bland inn kremfløte, olivenolje, salt, pepper og timian – og bland potetmassen til en luftig konsistens. Hold varm. Ønsker du en ekstravagant vri på potetmosen kan du for eksempel slå til med 50/50-variasjonen med potet og smør, som i denne oppskriften. Dog bør du da passe på at ikke din shepherds pie renner over i formen.

Legg kjøttblandingen i bunnen av en ildfast form. Topp med potetmos og revet Jarlsberg. Stek din shepherds pie ved 200C i ca. 40 – 45 minutter.

Server din shepherds pie med en grønn favorittsalat. Jeg blandet sammen crispisalat, cherrytomater, rødløk og tørrstekte pinjekjerner – toppet med en klunk olivenolje, og serverte den sammen med en fruktig spansk naturvin til.

 

Denne oppskriften er publisert i kategori DiggOppskriften er merket med stikkord

Legg gjerne igjen en kommentar