KYLLINGRISOTTO

Risotto kan varieres både med kjøtt, kylling, fisk eller grønnsaker som tilbehør. Risotto kan også serveres alene, som tilbehør eller som en forrett. I Italia serveres normalt risotto nettopp som en forrett av det jeg har lest meg til. Dog foretrekker jeg tilbehør tilsatt i risottoen, for eksempel risotto med kylling som du får oppskriften på her. 

Jeg har ved tidligere anledninger vært uheldig å ofte laget en for salt risotto. Uten at jeg nødvendigvis har tilsatt mye salt har jeg funnet ut at kraften du bruker i tilberedningen har mye å si for saltsmaken på risottoen. Se derfor nøye etter saltmengden om du kjøper ferdig kraft. Jo før på ingredienselisten jo større mengder. Lager du din egen kraft styrer du jo saltmengden selv, men styr for all del unna buljongterningen. Denne inneholder vel ikke stort mer enn salt. Pass også på at du bruker egnet ris til å lage din risotto med kylling. Både arborio- og carnaroliris fungerer utmerket. Noen pakker er også merket risottoris.

Til min versjon av risotto med kylling trenger du følgende ingredienser – oppskriften holder til to:

  • 200 gram arborio- eller carnaroliris.
  • En halv flaske hvitvin. Du kjøper selvfølgelig en hel flaske, også sparer du den andre halvparten til deg selv eller deler den med noen du er glad i.
  • Seks desiliter kraft. Både oksekraft, grønnsakskraft og kyllingkraft kan brukes, men i og med at du lager risotto med kylling anbefaler jeg kyllingkraft. Jeg kjøpte ferdig kyllingkraft fra Gårdsand.
  • 20 – 30 gram smør. Eller så mye du føler du tåler. Gjerne Rørossmør fra Rørosmeieriet.
  • 50 gram revet parmesanost. Eller mer.
  • To kyllinglår – gjerne økologisk og med skinn. Jeg valgte Lerstang kyllinglår fra Gårdsand.
  • Olivenolje, maldonsalt og pepper etter smak.

Slik gjør du for å lage risotto med kylling:

Start med kyllinglårene, som du baker i stekeovnen. Jeg foretrekker å bruke kyllinglår med skinn, og satser på å få det sprøtt i ovnen. Hell over olivenolje og krydre maldonsalt og pepper. Bak kyllinglårene på 200C i mellom 45 og 60 minutter, avhengig av størrelsen på lårene. Test gjerne med en knivspiss etter tre kvarter for å se om kyllinglårene er ferdige. Klar saft betyr ferdig kylling, men pass på å ikke la all saften renne ut – du vil helst ha saften inne i kyllinglårene.

Så begynner du med risottoen. Jeg anbefaler deg å vente ca. en halvtime fra du har satt kyllinglårene i ovnen til du begynner med risottoen. Da rekker kyllinglårene både å bli ferdige og å avkjøle seg noe til den skal blandes med risottoen.

 

Start med kyllingen – så risottoen – så blir det risotto med kylling

Varm opp en tykkbunnet kjele eller støpejernsgryte og ha i risottorisen. Jeg foretrekker kun risottoris, men mange oppskriften sier du gjerne skal tilsette både løk og hvitløk sammen med risen. Varm opp risen mens du rører, og pass på at risen ikke brenner seg eller blir brun. Risen skal kun bli blank. Varm opp kraften, og hold den varm under hele kokeprosessen. Om du har anledning lag gjerne din egen kraft, men jeg jukser stort sett med ferdig kraft fra butikken. Denne fungerer utmerket, og kan også spes ut med litt vann dersom du mangler noe kraft.

Så tilsetter du en halv flaske hvitvin. Du trenger absolutt ikke velge den dyreste vinen på Vinmonopolet, men velg gjerne en tørr, syrlig hvitvin. For eksempel en Riesling som denne. Eller ta den vinen du har liggende. En god eplemost fungerer også fint. Nå er det om å gjøre at risen ikke setter seg fast, så fortsett å røre mens vinen koker inn.

Kok inn vin og spe med kraft – og vipps er din risotto med kylling klar

Når mesteparten av vinen er kokt inn begynner du å spe med varm kraft. Litt og litt om gangen, og rør godt hele tiden. Mesteparten av kraften skal koke inn mellom hver gang du tilsetter mer kraft. Fortsett å spe med varm kraft til risen er gjennomkokt. Hos meg tok dette 18 minutter fra jeg la i de første skjeen med kraft til risen var ferdig. Ta gjerne en sjekk eller to for å kjenne at risen er gjennomkokt. Du vil ikke ha for hard ris. Om du skulle ha vært så uheldig å fått for lite kraft på slutten av koketiden kan du spe ut restene av kraften din med kokende vann.

Smør og parmesan er viktig for en god risotto med kylling

Når risottoen er ferdig kokt tar du den av kokeplaten og tilsetter smør og revet parmesan. Ikke vær bekymret for om risottoen din føles for bløt, den vil tykne med smør og parmesan. Du vil på dette stadiet heller ha for bløt enn for tørr risotto. Riv eller skjær opp de ferdigstekte kyllinglårene. Jeg ga de også en rask runde i en varm stekepanne for å få kyllingen ekstra sprø og god.

Rør inn smør og revet parmesan. Bland inn mesteparten av kyllingen. Server din risotto med kylling umiddelbart. Topp gjerne risottoen med resten av kyllingen, sprøtt kyllingskinn og mer revet parmesan. Det får du nemlig aldri nok av.

Om du, som meg, endte med å drikke opp den andre halvparten av hvitvinsflasken du ikke brukte i risottoen mens du tilberedte maten, ta gjerne frem en annen god hvitvin når maten er klar – og nyt. God middag!

Legg gjerne igjen en kommentar