48 TIMER I KØBENHAVN

København er et mekka for foodies. Her finner du nok gode steder innenfor de fleste spiselige kategorier, det være seg nynordisk fine dining, bakverk, naturvin eller iskrem. Nedenfor finner du en oversikt over stedene jeg besøkte i løpet av en weekend i den danske hovedstaden. Kall det gjerne en reiseguide til København. En reiseguide med fokus på restauranter i København vel og merke. 

København er et mekka for foodies

Tidligere har denne bloggen vært forbeholdt oppskrifter – både mine egne og oppskrifter laget med inspirasjon fra andre. Nå skriver jeg for første gang en guide til steder, selv om jeg tidligere har publisert noen ord om mitt besøk på Nordøst Food & Cocktails i Trondheim.

Listen nedenfor inneholder en rekke restauranter i København, såvel som kaffebarer, vinbarer og steder for iskrem. Så det å rekke igjennom samtlige i løpet av 48 timer innebærer et relativt stramt tidsskjema. Dog kan det hende du finner deg noen favoritter du vil teste ut – innenfor ulike kategorier fra min reiseguide til København.

Dette er guide til restauranter i København

Ancestrale – vinbar på Vesterbro

Oehlenschlægersgade 12

Ancestrale vinbar

Vinbaren Ancestrale ligger på Vesterbro, og tilbyr et rikt utvalg av naturlig- og biodynamisk vin både på glass og flaske. Når jeg ankommer er sitteplassene i utgangspunktet fullbooket, men betjeningen gir beskjed om at det er ledig plass i kjelleren. – Javel tenker jeg, hvilken kjeller? Vinkjelleren selvfølgelig. Midt i vinkjelleren fikk jeg altså sitte midt i himmelen av deilig juice – og bare velge å vrake.

 

Atelier September – viden kjent for sin avocadomad

Gothersgade 30

Avocadomad

Atelier September ligger sentralt i København, et steinkast fra Kongens Have. I umiddelbar nærhet finner du også andre matperler som Barabba, Gasoline Grill og Geist. Kafeen er kanskje mest kjent for sin avokadosandwich – avocadomad – som ikke er annet enn dansk rugbrød, perfekt moden avokado, gressløk og chiliflak. Så enkelt – og så godt. Stedet har også god kaffe og bra granola.

 

Barabba​ – Københavns svar på Pjoltergeist

Store Kongensgade 34

Pastaperfeksjon med en akkurat passe spicy pølse

Barabba er en perle. Dette er stedet du kan gå ut å spise på etter du har gjort unna både et besøk på en vinbar eller to – og både fire, fem og seks retter på en av mange restauranter i København. Basert på de jeg snakket med er dette også stedet mange av de ansatte i restaurantbransjen i byen beveger seg etter arbeidstid, da du faktisk kan bestille mat frem til kl. 02:00. Ikke ulikt Pjoltergeist i Oslo – som dessverre stenger i løpet av våren. Stedet har god naturvin, og serverer tre relativt enkle pastaretter. I mitt tilfelle var det akkurat helt perfekt kl. 01:00.

 

Restaurant Barr​ – besøk de gamle lokalene til en av de beste restauranter i København

Strandgade 93

Restaurant Barr

Restaurant Barr representerer ikke nødvendigvis den populære nynordiske matstilen, men serverer litt mer casualpreget mat. Allikevel finnes retter som steinbitrogn på belgisk vaffel – som nok var min favoritt under besøket. Stedet driver av Torsten Schmidt, og ligger i de gamle lokalene til Noma – som ikke bare går for å være blant de beste restauranter i København, men i hele verden.

Ellers på deres femretter ble det blant annet servert varmrøkt sild med fenikkel, oksetartar med rødbet, torskehale med rosenkål. Allikevel er det vaffelen med steinbitrogn som sitter brent fast i minnet – som kanskje favorittretten fra fra alle mine besøk på restauranter i København.

Steinbirtogn på belgisk vaffel

 

Brønnum​ – få, men gode cocktails

August Bournonvilles Passage 1

Cocktaibaren Brønnum ligger sentralt plassert ved Kongens Nytorv. Stedet minner om et tradisjonelt utested heller enn veldig hipsterpreget, og lokalet er stooort. Relativt få, men gode drinker.

Champagnecocktail med Laherte Frères Champagne, Pineau des Charentes og Geranium gin og Pisco Express med Barsol Pisco, Mozart Dry sjokoladevodka, safransirup og sitron

 

BÆST​ – noe av det beste hva gjelder restauranter i København for pizza

Guldbergsgade 29

Er dette den beste pizzaen jeg har smakt?

Mange restauranter i København har fokus på den nynordiske matstilen, men dette er ikke tilfelle på BÆST. BÆST har fokus på italienskpreget mat, men med lokale råvarer og økologi. De lager både ost og en rekke ulike spekede produkter selv, så her anbefales virkelig deres charkuterie. Av ost fikk jeg av en av de ansatte på Ancestrale anbefalt BÆSTs burrata heller enn mozzarella, og dette angret jeg definitivt ikke på. Maken til kremete og dejlig konsistens skal du lete lenge etter.

Også var det pizzaen, som BÆST er viden kjent for. Jeg kan være glad i en supersprø pizzza, men minnes fortsatt den gang et pizzabesøk i London bokstavelig talt endte i blodbad i munnen grunnet en litt for sprø skorpe. Pizzaen på BÆST derimot er ikke for sprø, heller deilig og myk innerst, men en skorpe ytterst akkurat passe sprø. Ostemengden på tomat-, mozzarella- og basilikumpizzaen var kanskje en anelse i overkant, mens pizzaen med røkt mozzarella, BÆST-pølse, rosenkål og pecorino var outstanding.

Burrata
Med masse av charcuterie produsert på huset er dette et must på BÆST

 

The Coffee Collective Bernikow​ – nyeste tilskudd fra spesialkaffeveteranene

Kristen Bernikows Gade 2

Cortado fra The Coffee Collective Bernikow

The Coffee Collective er selve flaggskipet innenfor spesialkaffe i København. Kjeden, ja de har kaffebarer flere steder i byen, holder til i Jægersborggade, Godthåbsvej, Torvehallerne og Bernikow. Jeg besøkte sistnevne, som er den nyeste lokasjonen.

Coffee Collective har en relativt lys brenningsprofil på sine kaffebønner, ikke ulikt for eksempel Tim Wendelboe i Oslo. De serverte nydelig melkekaffe, og selger også mikrobrygget øl. Det beste fra to verdener der altså.

 

Democratic Coffee​ – ikke gå herfra uten en mandelcroissant

Krystalgade 15

Democratic Coffee serverer håndbrygget kaffe på V60

Democratic Coffee er det perfekte stedet å starte dagen. Med en enkelt innredet kaffebar serverer de både håndbrygget svart gull på V60, og melkebaserte kaffedrikker. Er du innom her må du også prøve deres mandelcroissant – den er to die for. Under mitt besøk tidlig en lørdag morgen kom bakverket rett fra ovnen, med mandelfyll til perfeksjon. Kunne tatt turen tilbake til CPH ens ærend for denne.

Mandelcroissanten på Democratic Coffee er et must

 

Den Vandrette​ – hipsterpreget naturvinsbar med fantastisk sharingmeny

Havnegade 53A

Nieva York Blanco Pet-Nat

Vinbaren Den Vandrette ligger ved Nyhavn, og vinkartet bærer preg av naturlige og biodynamiske dråper. I tillegg serverer de også spiselig, i form av både deleretter og noe større hovedretter. Av delerettene ble det servert god skinke, sild og geitost. Og sist, men ikke minst, en ferskost produsert på huset. Om vaffelen med steinbitrogn på Barr var min favorittrett, var nok osten på Den Vandrette på toppen av listen hva gjelder enkeltelementer.

Kortreist ferskost

 

Gasoline Grill​ – verdens beste kjøttpuck?

Landgreven 10 & Niels Hemmingsens Gade 20

Denne køen er verdt å stå i

Gasoline Grill går for å være den beste burgerjointen i den danske hovedstaden. Faktisk er den også blitt nevnt som en av de beste stedene på hele kloden for en god kjøttpuck. Og personlig kan jeg skrive under på at jeg ikke har smakt bedre burger noe annet sted. Konsistensen på kjøttet var akkurat passe kompakt, passe løst. Og brødet. Søtt og deilig, akkurat slik et burgerbrød skal være. Friesen bør du styre unna – kjøp deg heller en burger ekstra om du er sulten.

Gasoline Grill har to utsalgssteder – jeg besøkte boden i Landgreven 10. For det er nemlig ikke noe mer enn en liten bod, hvor du faktisk kan fylle bensin rett ved siden av. Finner du ikke frem er det bare å gå etter køen, men den er det verdt å stå i.

Burgerheaven på Gasoline Grill

 

Hyggestund​ – breakfast all day på Vesterbro

Viktoriagade 6

Restaurant Hyggestund

Restaurant Hyggestund ligger på Vesterbro, og driver av gjengen bak mikrobryggeriet Mikkeller. Her serveres solid både frokost og lunsj, donuts og granola, for å nevne noe. Stedet er koselig, men kanskje ikke det første jeg ville reist tilbake til. Om du er donutfan bør du forresten mye heller besøke Talor&Jørgen i Oslo…

Breakfast served all day på Hyggestund

 

Jagger​ – fried chicken burger ut av en annen verden

Istedgade 62

Jagger Fast Food Vesterbro

Jagger er en kjede av burgerjoints med adresser både sentralt i byen, på Vesterbro, Frederiksberg, Amagerbro og Nørrebrø. Du finner også sågar Jagger i Odense. Jeg besøkte sjappa i Istedgade på Vesterbro, og etter anbefaling fra en ansatt på Ancestrale var det Jaggers Fried Chicken Burger som burde testes ut.

Fried Chicken Burger

Og Fried Chicken Burgeren levde så til de grader opp til forventningene. Knasende sprø på utsiden – og saftig på innsiden. Med søtt og deilig briochebrød til kan jeg ikke be om så mye mer. Også her kan du styre unna friesene – de får du like gode (eller dårlige) på den gylne måke.

Jaggers standardburger

 

Juno the bakery​ – stedet er verdt hvert minutt i kø

Århusgade 48

Juno the bakery

Juno the bakery ligger på Østerbro, og er et lite bakeri med en enda mindre bakeriutsalg. Også her, som på Gasoline Grill, går køen godt utenfor døren, men igjen var det verdt ventetiden.

Opprinnelig kom jeg i håp om å få testet en av deres sagnomsuste croissanter, men skuffelsen i øynene mine var nok synlig da jeg ikke så en croissant i mils omkrets. Dog lyste noen kardemommeboller opp, og de skulle vise seg å bli turens høydepunkt hva gjelder bakverk. Så saftig, akkurat på grensen til understekt – og akkurat slik jeg liker den. Kunne ha levd på disse – lett.

 

Maobao​ – Københavns beste steamed buns

Skyttegade 5

Maobao holder til hos Sidecar cocktailbar på Nørrebro

Maobao er den av de mange restauranter i København du besøker for altfor gode steamed buns. Stedet ligger midt i et boligstrøk på Nørrebro, men har du først funnet frem vil du ikke angre.

Steamed bunsene med fritert kylling var min desiderte favoritt. Ikke fordi jeg hadde noe å utsette på varianten med braisert svin, men fordi kyllingbunsen var helt amazing. Så sprø og god på utsiden, og saftig på innsiden. Selve bunsen er akkurat passe klissete, og med tilbehør som tilfører både syre og sting er retten komplett.

På Maobao får du også kjøpt vontons som siderett. Saftige, men samtidig med god tyggemotstand

 

Marv & Ben​ – nynordisk ish med Bib Gourmant i Guide Michelin

Snaregade 4

Marv & Ben

Marv & Ben er beliggende sentralt i København, like ved Gammel Strand. Restauranten er en av de mange restauranter i København som er nevnt i Guide Michelin. Marv og Ben ligger i kategorien Bib Gourmand, som innebærer “God mat til en moderat pris”.

Marv & Ben har fokus på nordisk gastronomi, og ligger nok i mellomsjiktet hva gjelder nynordisk mat. Jeg ble servert Marv & Bens seksretter, og på menyen stod blant annet kamskjell, blekksprut, hummer og tartar.

Grillet svin med rødbet

 

Blekksprut i oksekraft med rik umami

 

Pasteur – vinbar​ på Østerbro

Trianglen 7

Pasteur vinbar på Østerbro

Vinbaren Pasteur finner du på Østerbro. I nærheten finnes også steder som Østerberg Ice Cream og Leckerbaer. Førstnevnte kan du lese om lenger ned i dette innlegget, mens Leckerbaer dessverre var stengt søndagen jeg var i området.

Er du på Pasteur bør du passe på å be om det store vinkartet, da utvalget på glass er noe begrenset. Dog har de smakspakker med en kombinasjon av ost og vin fra Jura, som anbefales.

Domaine Sauveterre Pet’ Nat

 

Prolog Coffee Bar​ – Rene Redzepis favorittsted for kaffe

Høkerboderne 16

Prolog Coffee Bar

I Kødbyen finner du Prolog Coffee Bar. Prolog er en av Københavns nyeste steder for spesialkaffe, og visstnok skal stedet være Noma-boss Rene Redzepis favorittsted for kaffe i følge Anders Husa.

Er du som meg croissantfan bør du ikke forlate stedet uten å ha fylt på med bakverket bestående av fett, smør og digg. Her snakker vi virkelig lag-på-lag. Skuffelsen over å misse croissanten på Juno var ikke fullt så stor da jeg sikret meg denne.

Prolog har en noe mørkere brenningsprofil på sine kaffebønner enn både The Coffee Collective, og for nordmenn Tim Wendelboe. Dette merkes tydelig på et etiopisk håndbrygg jeg fikk servert, som noe uvant ikke hadde den tydelige syrligheten afrikansk kaffe er så kjent for. Allikevel mer enn godkjent svart kaffe, og Prolog leverer blant annet kaffebønner til både Ancestrale og Sanchez.

 

Ruby Cocktail Bar​ – så. gode. cocktails.

Nybrogade 10

Et steinkast fra Marv og ben finner du Ruby Cocktail Bar. Lokasjonen er noe av de kuleste jeg besøkte, og Ruby serverer suverene drinker. Forårsaket av en kombinasjon av et mørkt lokale og for høy promille forlot jeg dessverre Ruby uten bilder.

 

Rødder & Vin​ – her er det bare å løpe og kjøpe naturvin

Ravnsborggade 8

Rødder & Vin på Nørrebro

For kjøp av vin til hjemmekonsumering er Rødder & Vin et sted å besøke. Her finner du et godt utvalg av naturlige viner, og har du lyst kan du også sette seg rundt det runde bordet midt i lokale å smake på dejlig juice.

Den eneste souveniren jeg brakte med meg hjem fra 48 timer i København var boken “Naturvin” av Rødder & Vin-eier Solfinn Danielsen.

 

Sanchez​ – smakfulle vegetartacos laget med passion

Istedgade 60

Flautas på Sanchez Vesterbro

Rosio Sanchez har nå åpnet permanent restaurant for tacos på Vesterbro. Tidligere har Hija de Sanchez servert tacos blant annet utenfor Torvehallerne, Nå kan du altså smake den tidligere Noma-bakeren sine tacos i restauranten vis à vis Jagger i Istedgade.

Crispy maistortilla med norsk rødelaks, rømme, rødløk og jalapenos. En av få ikke-vegetariske brunchtacos på Sanchez

Under mitt besøk gikk jeg for et par varianter fra brunchmenyen, og fokuset ligger på mye vegetariske tacos. Allikevel var ikke savnet etter kjøtt merkbart hos en kjøttelsker som meg. Vær oppmerksom på at flere av rettene ikke er å karakterisere som milde i smaken, men det er allikevel nydelige smaker på kommer frem. Sanchez er en av mange restauranter i København som serverer oransjevin på glass, noe som absolutt ikke trekker ned.

Sanchez Vesterbro

Slurp Ramen Joint​ – smaksrik trendmat

Nansensgade 90

Ramen er blitt trendy den siste tiden, og det med god grunn. Ramen er kort fortalt en nuddelsuppe bestående av ulike typer kraft, kjøtt og grønnsaker. Kraften er ofte svært umamirik, og kan lages på for eksempel både svin eller kylling, men også grønnsaker. Det meste du trenger å vite om ramen finner du i denne bloggposten signert Helleskitchen.

Ribberamen på Slurp Ramen Joint

Ramen har kommet for fullt i Skandinavia den siste tiden, og for god ramen i København bør du besøke Slurp Ramen Joint. Slurp Ramen Joint ligger sentralt i byen, i umiddelbar nærhet til Torvehallerne. Slurp Ramen Joint er kanskje ikke umiddelbart i kategorien restauranter i København, da lokalet er noe mer barpreget. Allikevel er maten de serverer helt suveren. I tillegg til nydelig ramen har de også sideretter som gyoza, tunfisktataki og edamamebønner.

 

Tapperiet BRUS​ – øl for enhver smak

Guldbergsgade 29 F

BRUS? Var det ikke øl?

Ølbaren og bryggeriet Tapperiet BRUS finner du på Nørrebro. Vis à vis BÆST tilbys et veldig bra utvalg lokalbrygget øl på tap, slik at uansett om du er fan av IPA, surøl, hveteøl eller en mer ordinær pilsner bør du finne noe som passer deg. Tapperiet BRUS drives av personene bak ølmerket To Øl, og har også en avdeling i Oslo – BRUS Bar.

IPA på Brus

 

The Corner at 108​ – vinbaren til Restaurant 108

Strandgade 108

Som en ren impulshandling etter mitt besøk på Restaurant Barr tok jeg turen innom Restaurant 108 sin vinbar The Corner. Restaurant 108 er Nomas søsterrestaurant – altså restauranten over alle restauranter i København. The Corner ble delvis besøk grunnet en anbefaling fra servitøren på Barr, delvis grunnet småkjølig sykkelvær, men mest fordi jeg hadde lyst på god vin. Og for et lykketreff. På The Corner serverte de Susucaru Rosato fra Frank Cornelissen på glass (!) – halleluja.

Susucaru Rosato

 

Ved Stranden 10 Vinhandel & Bar​ – her kan de naturvin

Ved Stranden 10

Vinbaren og -butikken Ved Stranden 10 bør du besøke om du er glad i naturlige viner, og personer med passion. Hos Ved Stranden 10 finnes det ingen vinmeny – de ansatte er menyen, og her finner du et solid utvalg både på glass og på flaske. Stedet har den siste tiden blitt litt vel turistpreget og mainstream, men hva gjør vel det? Vinen smaker jo like godt allikevel.

Dejlig oransjevin på Ved Stranden 10

Østerberg Ice Cream​ – nydelig iskrem på Østerbro

Rosenvængets Allé 7 C

Taste the world på Østerberg Ice Cream

Er du i den danske hovedstaden bør du også besøke andre steder enn bare restauranter i København. På Østerbro finnes du Københavns beste iskrem – og byens hyggeligste betjening. Du kan velge mellom en rekke ulike smaker, og er du som meg – ikke klarer å velge, kan du gå for en variant med seks ulike smaker i små små kuler.  Konsistensen på både is og sorbet er rett og slett to die for – mer er det ikke å si.

 

Dette var også mine tips til steder i den danske hovedstaden. Bruk det gjerne som en reiseguide til København ved planlegging av din neste tur. Har du tips til andre restauranter i København er det bare å legge igjen en kommentar i kommentarfeltet.

Legg gjerne igjen en kommentar