PULLED PORK SOUS VIDE

Pulled pork ble for et par år siden nordmenns store sommerfavoritt. Saftig, langtidsstekt svinekjøtt kombinert med en spicy BBQ-saus frembrakte vann i munnen hos de fleste etter hvert som rivegrisen fikk bre om seg her til lands. Jeg har denne gangen valgt å lage min variant av pulled pork i min sous vide-maskin, men pulled pork kan lages på mange forskjellige måter. Enten du ønsker å lage pulled pork på grillen eller i stekeovnen, som vel er de mest vanlige tilberedningsmetodene, er du ganske sikkert garantert gode resultater. Oppskrifter på tilberedning av pulled pork i ovn eller på grillen finner du ved et par kjappe Google-søk, eller så kommer det i senere innlegg her på bloggen.

Hva gjelder sous vide som jeg brukte denne gangen går tilberedningsmetoden ut på å varmebehandle kjøtt (eller fisk og grønnsaker) i vakuum i et vannbad som holder en mer eller mindre konstant temperatur. Det finnes mange fordeler med denne måten og tilberede mat på, og jeg har hatt gleden av min sous vide-maskin i flere år nå. Dersom du ønsker å gå mer i dybden hva sous vide angår anbefaler jeg det å lese for eksempel dette blogginnlegget signert Hobbykokken, en av guruene på sous vide i Norge.

Til min oppskrift på pulled pork sous vide trenger du følgende ingredienser – denne oppskriften holder til pulled pork til maaange:

 • 1,4 kg ferdig utbeinet svinenakke
 • Dry rub – jeg valgte følgende krydderkombinasjon etter inspirasjon fra Lars spiser drikker og synser:
  • To teskjeer brunt sukker
  • To teskjeer røkt paprikapulver
  • Èn teskje røkt chilipulver
  • Èn teskje salt
  • Èn teskje malt spisskummin
  • En halv teskje cayennepepper
 • BBQ-saus – min BBQ-saus kommer i et eget innlegg, men denne gangen jukset jeg med ferdig BBQ-saus for pulled pork fra Sticky Fingers. Mengden BBQ-saus bestemmer du helt enkelt selv etter hvor løs eller fast pulled pork du ønsker.

Det viktige når du lager pulled pork er ikke akkurat hvilken type svinekjøtt du har. Det må allikevel være en stykningsdel som i utgangspunktet ikke er av de møreste. Velg bort svinefileten denne gangen. Med såpass lang tilberedningstid som vi her snakker om trenger du kjøtt med god struktur og noe fett. Dermed får du også mer smak med på kjøpet. Jeg har tidligere laget pulled pork av både svinebog og svineknoke, men synes svinenakke gir det beste resultatet. Om du ikke finner det i butikkhyllen så spør i ferskvaredisken din om slakteren kan beine ut fra et stort stykke for deg. Ofte finner du som regel kun ferdig oppskjærte nakkekoteletter i hylla.

Dette gjør du – husk å beregne god tid når du skal lage pulled pork sous vide:

Det er også viktig å beregne god tid når du skal tilberede pulled pork. Det gjelder for så vidt også mye annet hva gjelder bruk av sous vide som tilberedningsmetode. Til gjengjeld får du mørt og saftig kjøtt, og ikke krever det veldig mye jobb heller. Annet enn venting. Start med å blande sammen krydderblandingen og gni kjøttet godt inn i alle kriker og kroker. Still inn ditt sous vide-utstyr på 60C og vakuumer kjøttet. Legg det ferdig pakkede kjøttet i vannbadet, og glem det de neste 24 timene.

Bland sammen kjøtt og saus – og vipps har du ferdig pulled pork

Etter 24 timer plukker du opp kjøttet, og klipper opp posen. Spar gjerne på vesken som har samlet seg etter kjøttet, her sitter det masse smak. Ha så kjøttet i en varm stekepanne, legg det på en varm grill, eller i ovnen på 250C med grillelementet på. Kjøttet skal nå få en fin bruning på alle sider før du begynner å rive det opp.

Bruk så to gafler og riv kjøttet godt fra hverandre. Til du tilslutt sitter igjen med tynne tråder. Bland så inn så mye BBQ-saus du selv ønsker, og gjerne litt av vesken som samlet seg i vakuum-posen din.

Pulled pork kan serveres på mange vis – jeg valgte brioche og coleslaw

Jeg serverte min pulled pork i en lyst og søtt brioche-brød. Og sammen med en hjemmelaget coleslaw til smakte det nydelig. Oppskriften på coleslaw kommer i et senere innlegg. Til min pulled pork nøt jeg en Talas Blond fra det lokale Hamar-mikrobryggeriet med samme navn. En annen øltype eller en fruktig, saftig rødvin av barbera eller din favorittdrue ville nok også fungert utmerket.

 

Legg gjerne igjen en kommentar