PØLSE MED POTETMOS OG RISTEDE GRESSKARKJERNER

Pølse med potetmos skal du absolutt ikke kimse av. Dette er jo en sikker barnevinner, men med et par triks kan den også oppgraderes til en mer luksuriøs variant. Denne varianten ble jeg først kjent med gjennom Metervare. Den har blitt en favoritt siden. 

Det skal jo også sies at det har skjedd utrolig mye på pølsefronten de siste årene. Du kan selvfølgelig lage dine egne pølser, det er både morsomt og innbyr til utrolig mange spennende smaksvariasjonen. Allikevel er det en del jobb, og du bør helst ikke være alene når du skal sette i gang med pølseproduksjon. Ønsker du tips kommer det etter hvert et eget innlegg om pølseproduksjon om en liten stund. Går du for butikkpølser velg gjerne en variant med høyt kjøttinnhold, og gå gjerne for en spennende variant med godt krydder. Mulighetene er mange.

Dette trenger du for å lage pølse med potetmos og ristede gresskarkjerner – oppskriften holder til to:

  • Fire til fem pølser – avhengig av hvor mange du/dere spiser. Jeg valgte røkt, kokt bratwürst fra Jacobs Utvalgte. Finn gjerne din egen pølsefavoritt.
  • 250 gram skrelte poteter. Gjerne norske nypoteter.
  • 250 gram meierismør (!).
  • Dine favoritturter til potetmosen. Jeg gikk for en blanding av persille og gressløk.
  • 50 gram gresskarkjerner.
  • Ketchup og sennep hører med til pølser.

Slik gjør du for å lage pølse med potetmos:

Tilberedningen her er jo relativt enkel. Pølsene steker du i panna eller slenger de på grillen. Velger du grillen eller grillpanna la de ligge noen minutter før du snur de slik at de får de karakteristiske grillstripene. Du kan gjerne også snitte pølsene litt på forhånd, men dropp dette spesielt om du går for en pølsevariant fylt med ost.

Min potetmos er av det syndige slaget, men den er også utrolig god. Den består rett og slett av 50% kokt potet og 50% smør. Hverken mer eller mindre. Ikke noe melk, ikke noe fløte. Du kan selvfølgelig lage en mindre kraftig potetmos, og bytte ut noe av smøret med andre meieriprodukter som fløte, melk eller rømme. Eller olivenolje. Alt er mulig.

Bland smør og potet – og vipps… Pølse med potetmos

Kok potetene møre, og smelt smøret i en kasserolle. Jeg lar også potetene ligge i vann en times tid før jeg koker de, slik at de kvitter seg med litt stivelse. Jeg skjærer også potetene i mindre biter slik at koketiden går noe ned. Mos de kokte potetene med en potetstapper eller annet egnet redskap, og bland inn smeltet smør. Bruk god tid til å røre sammen poteter og smør – og ja, konsistensen blir perfekt etter litt jobbing med vispen. Styr allikevel unna stavmikseren. Du vil ikke ha potetlim. En ballongvisp fungerer for eksempel fint. Tilslutt blander du inn dine favoritturter i potetmosen. Smak til med salt og pepper.

Gresskarkjernene rister du lett i en tørr stekepanne til de får litt farge. Pass på at de ikke blir brent.

I originalvarianten fra Metervare er også pølse med potetmos og ristede gresskarkjerner toppet med potetgull, og da Sørlandschips. Det kan du gjerne gjøre, men jeg syntes det holdt med en altfor syndig potetmos. Jeg lagde tross alt dette på en søndag. Metervarevarianten inneholdt også mandelpoteter, men i sesongen bruker du selvfølgelig norske nypoteter.

Legg opp potetmosen på en tallerken og topp med pølsene og gresskarkjernene. Server også gjerne pølse med potetmos med ketchup og/eller sennep ved siden av. Det hører med til pølser. Og topp med litt mer grønt.

Legg gjerne igjen en kommentar