KLIPPFISKBOLLER

Klippfisk kan brukes til så mye mer enn bare bacalao, selv om tomatgryta med portugisisk opprinnelse er en av mine favorittretter. Jeg bestemte meg i dag for å ta frem (kjøtt)-kverna og forsøke å lage klippfiskboller. Klippfiskbollene serverte jeg med tomatsaus og ovnsbakte norske nypoteter i sesong.

Om du ikke har kvern tilgjengelig kan fisken fint enten moses i en foodprosessor, en blender eller hakkes fint med den skarpeste kniven du har.

Til mine klippfiskboller trenger du følgende ingredienser – denne oppskriften holder til to personer:

  • 400 gram ferdig utvannet klippfisk – jeg anbefaler klippfisken fra Dybvig. Du får kjøpt ferdig oppskjært fisk opprinnelig ment for bacalao, det gjorde jeg.
  • 400 gram kokte poteter uten skall – sommeren er tiden for norske nypoteter.
  • Potetmel.
  • Melk fra Rørosmeieriet.
  • Ett egg fra en frittgående høne.
  • En klype Maldonsalt og et par drag pepperkvern.

Dette gjør du for å lage klippfiskboller:

Hvor lenge du må vanne ut klippfisken avhenger av hvilken fisk du har, og hvordan du selv liker fisken. Husk også at utvanningstiden varierer etter om fisken skal brukes til bacalao, grillet eller stekt fisk – eller klippfiskboller. Jeg vannet ut min ferdige oppskjærte klippfisk i ca. 24 timer, men hadde da ingen vannskift. Prøv deg frem.

Start med å kverne/mose/kutte fisken og de kokte potetene. Jeg anbefaler at du legger kvernen i fryseren en times tid før bruk, samt at ingrediensene som skal igjennom kvernen er så kalde som mulig. Dette kan være en utfordring med potetene dersom du, som meg, tar de mer eller mindre rett fra en varm kaserolle og over i kvernen. Hos meg gikk det fint, bortsett fra at noe potetmasse satt igjen i kvernen etter at alt hadde gått igjennom. Jeg brukte den midterste av mine tre kveringsgrader på min kvern. Bland fiske- og potetfarsen med egget, potetmelet og melken. Prøv deg litt frem med både mel og melk, for å få en fin konsistens på fiskefarsen. Stek gjerne en prøvebolle i stekepannen, for å kontrollere konsistens og smak. Smak så til farsen med salt og pepper.

Form så små eller store klippfiskboller som du selv ønsker. Stek klippfiskboller i en varm stekepanne i rapsolje til bollene har fått en gyllen farge. Ha så bollene over i tomatsausen og la de trekke ferdig i noen minutter etter at tomatsausen er ferdig laget. Om du ønsker kan også klippfiskbollene friteres i olje, men jeg foretrakk og steke de denne gangen.

Tomatsaus

  • Èn boks hakkede tomater. Jeg brukte Mutti-tomater.
  • Et par spiseskjeer tomatpure.
  • 10 – 12 ferske cherrytomater.
  • En halv finhakket rødløk.
  • En finhakket chili – med frø om du tør.
  • Noen sorte oliven.
  • Noen dråper god olivenolje.
  • En klype Maldonsalt og et par drag pepperkvern.

 

Start med å frese finhakket løk i olivenolje i ei gryte. La løken bli blank. Jeg hadde denne gangen igjen rester av syltet rødløk fra dagen i forveien, og brukte dette i tomatsausen min. Topp med tomatpure og la løken og tomatpureen frese noen minutter slik at den rå tomatsmaken fra tomatpureen blir borte. Hell på hermetiske tomater og chili og la tomatsausen småkoke i ca. 10 minutter. De ferske cherrytomatene lar du koke med de siste minuttene. Velg selv om du ønsker å kjøre tomatsausen med en stavmikser for glattere konsistens. Det gjorde jeg. Smak så til tomatsausen med olivenolje, salt og pepper. Til slutt legger du i sorte oliven, og holder sausen (med klippfiskbollene) varm frem til servering.

Ovnsbakte poteter

  • 500 gram små norske nypoteter.
  • God olivenolje.
  • En klype Maldonsalt og et par drag pepperkvern.
  • Friske eller tørkede urter om du vil. Bruk det du har. Jeg brukte litt tørket gressløk for litt ekstra smak på potetene.

 

Legg potetene hele i en romslig ildfast form. Krydre med salt, pepper og urter, og topp potetene med en god klunk olivenolje. Bak potetene i ovnen ved 200C i 45 minutter. Steketiden vil avhenge av størrelsen på potetene, mine var ganske små. Jeg synes potetene blir best når skallet har begynt å krølle seg, og de nesten er som potetmos innvendig.

Server klippfiskboller i tomatsaus med ovnsbakte poteter ved siden av. Alternativt kan også klippfiskbollene serveres med godt brød og aioli, om du heller foretrekker det. Til klippfiskbollene tok jeg et glass av denne, bare i 2015-årgang. Takket være min Coravin kan jeg enkelt hente ut ett glass (eller to) fra en flaske vin dersom jeg ønsker det.

Denne oppskriften er publisert i kategori FiskOppskriften er merket med stikkord

Legg gjerne igjen en kommentar