CHORIZOBOLLER

Kjøttboller er en sikker vinner, og kan både kombineres og varieres i det uendelige. Ja, du får kjøpt ferdige i butikken, men de du lager selv smaker så uendelig mye bedre. Da får du også muligheten til å tilsette dine egne favorittsmaker og å justere både salt- og fettinnhold i dine kjøttboller. Her får du min versjon av chorizoboller – kjøttboller med en spansk kryddervri.

Til mine kjøttboller har jeg tatt frem min elskede kjøttkvern, men det trenger du absolutt ikke. Du kan, om du gidder, finhakke kjøttet, eller alternativt kjøpe ferdig kjøttdeig i butikken. Dog blir resultatet absolutt best med hjemmekvernet kjøtt.

Dette må du huske når du kverner kjøtt til kjøttboller – og ellers:

Aller først noen huskeregler når du skal kverne kjøtt hjemme. Vær nøye med hygienen, samt bruk så kaldt både kjøtt og utstyr som mulig. Legg kjøttkvernen i fryseren en times tid før den skal til pers, og ta kjøttet rett fra kjøleskapet og opp i kvernen. Den lave temperaturen på kjøtt og utstyr gjør også at sjansene for at kjøttet setter seg fast i kvernen blir mindre. Det vil du helst unngå.

Dette trenger du for å lage min versjon av spanske kjøttboller – chorizoboller – oppskriften holder til fire personer:

 • 900 gram kjøtt. Jeg brukte 375 gram svinekoteletter, 375 gram ytrefilet av storfe og 150 gram bacon. Du kan også kjøpe ferdig kjøttdeig i butikken, men kjøp da 50/50 med kjøttdeig av svin- og storfe. Og dropp karbonadedeigen denne gangen. Du vil ha litt fett i kjøttbollene dine.
 • 1% salt. Til 900 gram kjøtt skulle det bli ni gram salt.
 • Krydderblanding. Min bestod av:
  • Èn teskje røkt paprika. Bruk vanlig paprika om det er det du har.
  • Èn teskje spisskummin.
  • Èn teskje svart pepper.
  • En halv teskje røkt chili.
  • En halv teskje cayennepepper.
  • Litt vann til kjøttfarsen. Prøv deg frem til ønsket konsistens. Jeg brukte tilsammen rett i underkant av èn desiliter vann.

Slik gjør du for å lage min versjon av spanske kjøttboller – chorizoboller:

Start med å skjære kjøttet i biter på ca. tre ganger tre centimeter slik at det passer til kjøttkvernen din. Bruk den fineste innstillingen på kvernen. Hos meg er det tre millimeter. La kvernen gjøre jobben, og smør deg med tålmodighet. Har du ikke kvern skjærer du kjøttet så fint du klarer, eller blander sammen ferdig kjøttdeig fra butikken.

Tilsett så ønsket saltmengde. Jeg synes 1% salt fungerer fint, men pass spesielt på dersom du kjøper ferdig kjøttdeig fra butikken. Her kan det allerede være tilsatt en raus mengde salt.

Bland sammen alle de andre krydderiene, og bland dette sammen med kjøttfarsen. Farsen skal nå være en ganske kompakt farse. Spe så farsen ut med litt vann, men prøv deg gjerne frem til den konsistensen du selv ønsker.

Stek gjerne et par prøvevarianter av dine kjøttboller – juster eventuelt smaken

Stek gjerne et par prøvevarianter av dine kjøttboller før du setter i gang med full produksjon. Da får du testet både smak og konsistens. Tilsett eventuelt mer krydder om du eller noen i familien ønsker dette. Om du så langt i prosessen har jobbet en stund med deigen kan det være lurt å la den så et lite opphold i kjøleskapet før du fortsetter prosessen.

Rull så ut kjøttbollene i ønsket størrelse. Hvor store kjøttboller du ønsker er helt opp til deg, og kommer også litt an på hva du skal servere kjøttbollene til. En annen faktor er også hvor mye jobb du ønsker å legge i dette, da små boller tar lengre tid enn store. Jeg laget mine kjøttboller ganske små.

Stek dine kjøttboller i panna, i ovnen eller varm de i en saus

Stek kjøttbollene i en medium varm stekepanne i godt smør. La bollene få god bruning på alle sider. Et godt tips kan være å rulle på bollene i pannen jevnt under hele stekeprosessen. På denne måten holder bollene seg runde, og det er lettere å få de jevnt stekt. Blir bollene liggende på en side i panna for lengde er det lett at de faller litt sammen, og blir mer som en miniversjon av en kjøttkake. Det vil du ikke ha. Kjøttbollene er ferdig stekt etter ca. ti minutter i panna. Du kan også varme bollene både i stekeovn og i en saus du skal servere til, men jeg anbefaler uansett å la de få en runde i stekepanna først, for god bruning på alle sider.

Jeg serverte noen av mine kjøttboller med pastaskruer og en enkel tomatsaus til. Tomatsausen laget jeg med finsnittet løk og hvitløk, sammen med en boks hermetiske tomater og en liten chili. Etter ti minutter i kjelen kjørte jeg sausen i stavmikseren for en glatt og myk konsistens. Resten av kjøttbollene som ble igjen la jeg i fryseren og tok opp igjen noen uker senere og la på en pizza.

Legg gjerne igjen en kommentar