HJEMMELAGET PIZZABUNN

Skal du lage pizza trenger du en pizzabunn. Så enkelt er det. Ja, du kan kjøpe ferdige varianter som både en halvstekt, som du blander med vann eller hvor du gjør som med Glavaen – bare ruller den ut. Allikevel får du det beste resultatet dersom du lager hjemmelaget pizzabunn på egenhånd. Her får du “min” oppskrift – dette er standardoppskriften jeg bruker til hjemmelaget pizzabunn. Jeg skriver “min” i hermetegn, da den opprinnelig er hentet fra første sesong av Norges Grillmester på TV2

Til “min” versjon av hjemmelaget pizzabunn trenger du følgende ingredienser – dette holder til fire pizzaer som hver er nok til to personer:

  • Seks desiliter lunket vann – lunkent vann gjør det enklere for gjæren og utvikle seg, men pass på at temperaturen ikke blir for varm. Da dreper du gjæren.
  • Èn desiliter god olivenolje.
  • Fire gram tørrgjær.
  • Èn spiseskje sukker – jeg valgte brunt sukker.
  • Èn kilo hvetemel – jeg valgte pizzamelet fra Møllerens. Dette er et mel som er “finere” enn vanlig hvetemel, og passer dermed ekstra godt til hjemmelaget pizzabunn. Du får også kjøpt mel som er merket både “tipo 0” og “tipo 00” – hvor “00”-melet er en enda finere type.
  • Èn spiseskje salt – Maldonsalt.

Dette gjør du for å lage hjemmelaget pizzabunn:

Bland vann, olje, gjær og sukker sammen i en kjøkkenmaskin, eller rør for hånd i tre til fem minutter til det alt godt blandet. Tilsett pizzamel og salt. Elt alt sammen på laveste hastighet på kjøkkenmaskinen din i cirka 15 minutter. Deigen skal være glatt og smidig.

Ha så deigen over på et godt melet bord og la den hvile i 20 minutter. Del deigen i fire like store deler, da passer hver deig til en pizza for to.

Elt deigen mellom hendene, lag fine små boller og legg dem på et oljet bakebrett med god avstand mellom hver. La deigballene stå på brettet i et par timer timer i romtemperatur. De kommer til å heve videre og ese ut. Når de har fått dobbelt størrelse, kan de oppbevares i kjøleskapet til de skal brukes. La gjerne deigen stå over natten i kjøleskapet før du baker den ut til tynne pizzabunner.

Jeg lager sjeldent hjemmelaget pizzabunn samtidig som jeg skal ha pizza. Jeg lager stort sett alltid bunnene ferdig å har de tilgjengelige i fryseren. Dermed kan jeg ta opp ferdig pizzabunn når jeg ønsker det, og toppe med den sausen, osten og fyllet jeg selv ønsker. Bare pass på at pizzabunnen er godt temperert når du skal bruke den dersom du tar den opp fra fryseren.

Topping av hjemmelaget pizzabunn:

Og trenger du tips til topping av pizzaen din er det bare fantasien som setter grenser. Jeg har forsøkt med på både hvit pizza med laks og pizza med pulled pork på bloggen tidligere. Begge variantene anbefales på det varmeste, selv om det kanskje ikke er noen standardutgaver noen av dem. Jeg liker selv pizzaene mine toppet med et tynt lag hvit eller rød pizzasaus, en solid dose ost, og ellers ikke altfor mange varianter av topping. Jeg holder meg stort sett til èn type kjøtt, og èn type grønnsak. Hva med for eksempel hjemmelaget pizza med biff, løk og mozzarella? Eller potetpizza med blåmuggost? Her er det bare å la fantasien få fritt spillerom. God pizza!

Legg gjerne igjen en kommentar