HÅNDBRYGGET KAFFE MED HARIO V60

Dette er en matblogg, men som jeg skriver her kommer jeg innimellom til å touche innom flytende føde også. Allikevel kommer det flytende stort sett til å dreie seg om øl og vin. Dog kommer jeg ikke utenom at jeg definitivt også er en kaffenerd, og at jeg har kjøkkenskapene fulle av ulike håndbryggere, kaffekverner og ulike former for tilbehør. Her deler jeg min favorittoppskrift på håndbrygget kaffe brygget med bryggeren V60 fra Hario. 

Prinsippet bak å lage håndbrygget kaffe med Hario sin V60-brygger er i bunn og grunn det samme som ved å bruke en kaffetrakter som Moccamaster eller lignende. Det helles varmt vann over kvernet kaffe igjennom et papirfilter over en viss tid. Og mens en kaffetrakter gjør hele jobben for deg, kan du ved å lage håndbrygget kaffe eksperimentere på en helt annen måte. Du kan variere både kverningsgrad, kontakttid mellom kaffe og vann, vanntemperatur og selvfølgelig også mengden både kaffe og vann. Du har i det hele tatt større valgmuligheter til å eksperimentere med mulighetene kaffeverdenen tilbyr.

For å lage håndbrygget kaffe med Hario V60 trenger du:

  • Kaffe – det viktigste. Kjøp helst hele kaffebønner og kvern bønnene dine selv.
  • Kaffekvern. Skal du kverne egne bønner må du ha dette. Det finnes både elektriske kverner og håndkverner på markedet. Førstnevnte anbefales av praktiske årsaker.
  • Filterholder fra Hario i egnet størrelse, avhengig av hvor mye håndbrygget kaffe du skal lage. Til denne oppskriften bruker jeg den minste varianten.
  • Papirfilter fra Hario tilpasset størrelsen på filterholderen.
  • Noe å brygge kaffen i. Hario har egne serveringskanner, men du kan fint brygge kaffen rett i koppen.
  • Vannkoker.
  • Hario har også en egen kanne for å helle vannet over kaffen, med en lang tynn helletut. Med denne er det lett å få kontroll over hellingen av vannet. Det er allikevel ikke nødvendig, og du klarer deg fint med å helle vann direkte fra vannkokeren.
  • Kjøkkenvekt. Både til å veie opp kaffen og til å veie opp vannet mens du brygger kaffen.
  • Stoppeklokke til å ta tiden på brygget.
  • Den fineste koppen du har – til å drikke kaffen av selvsagt.

Velg gode kaffebønner for å lage håndbrygget kaffe

Som også med mat er det alfa omega med gode råvarer. Så også med kaffe, og jeg er kresen på kaffebønnene jeg kjøper. Jeg kjøper stort sett kaffebønner fra brennerier som tilbyr spesialkaffe, og Norge har etter hvert blitt et land med mange gode brennerier. Jeg kan nevne Oslo-baserte brennerier som Tim Wendelboe, Solberg & Hansen og Supreme Roastworks som noen av mine favoritter. Det finnes også svært gode kaffebrennerier både i Trøndelag og på Vestlandet. Uansett foretrekker jeg kaffebønner fra afrikanske land, Etiopia og Kenya er favorittene. Jeg sjekker også brennedatoen på kaffebønnene, og prøver å bruke kaffe innenfor èn til fire uker etter at den er brent.

Jeg starter med å montere rent utstyr, samt veie opp riktig mengde kaffe. Til min favorittoppskrift bruker jeg 19 gram kaffe og 300 gram vann. Oppskriften er forresten lånt av bariastaene på Professo på Hamar. Til dette brygget valgte jeg den økologiske kaffen Tade fra Solberg & Hansen.

Gode kaffebønner er det aller viktigste. Bruk bønnene èn til fire uker etter brennedato. Da er de ferskest og best.

Jeg fukter også papirfilteret med varmt vann før jeg begynner å brygge kaffe, dette for å fjerne papirsmak fra filteret. Det får også papirfilteret til å sitte bedre i filterholderen og den kvernede kaffen holdes enklere på plass. Det forvarmer også utstyret noe. Så koker jeg opp èn liter vann og heller dette i hellekannen. Har du et termometer kan du godt måle vanntemperaturen. Den bør ligge på mellom 92 og 96 grader når du skal lage håndbrygget kaffe. Så kverner jeg kaffen. På min elektriske kaffekvern bruker jeg innstillingen for filterkaffe til å lage håndbrygget kaffe på V60.

Slik gjør du for å lage håndbrygget kaffe:

Jeg starter med å fukte kaffen, ved å helle akkurat nok varmt vann til at all kaffen er fuktet. Som regel vil dette være mellom 30 og 40 gram med varmt vann. Så starter jeg stoppeklokken og venter i 30 sekunder. Et godt tegn på at kaffen er fersk er at kaffen nå starter å boble – populært kalt en “bloom”. Jeg heller alltid vannet i sirkler, og varierer mellom store og små sirkler.

Etter 30 sekunder heller jeg på mer vann. Jeg heller til jeg totalt har helt 100 gram vann (inkludert bloomingen). Så venter jeg til stoppeklokken har nådd 60 sekunder.

Etter 60 sekunder heller jeg på mer vann. Jeg heller til jeg totalt har helt 200 gram vann (inkludert bloomingen). Så venter jeg til stoppeklokken har nådd 90 sekunder.

Etter 90 sekunder heller jeg på mer vann. Jeg heller til jeg totalt har helt 300 gram vann (inkludert bloomingen). Så lar jeg all kaffen renne igjennom fileret. Totalt bør hele bryggingen ta mellom tre og fire minutter.

Server kaffen i din favorittkopp, men vent gjerne noen minutter slik at kaffen får kjølt seg noe ned. Kaffe bør ikke drikkes varmere enn 65C. Noen sverger også til å drikke kaffe helt ned i 25C. Server gjerne kaffen i serveringskannen fra Hario dersom du har dette. Jeg har også fått sansen for de håndlagede gryteunderlagene kjøpt hos Molekule.no. Disse finnes i flere ulike kule fargekombinasjoner.  Dersom du ønsker å lage større (eller mindre) mengder kaffe er det bare å prøve seg frem. Jeg varierer mellom 60 og 65 gram kaffe per liter vann. Varier gjerne også mellom ulike kverningsgrader for å eksperimentere med ulike smaksnyanser.

 

 

Legg gjerne igjen en kommentar