FRANSK LØKSUPPE

Vinteren er suppetid. En av klassikerne du kan få servert på mang en bistro rundt forbi, men absolutt bør vurdere å lage selv er løksuppe. Her får du oppskriften på fransk løksuppe – gratinert i ovnen toppet med brød og ost. 

Fransk løksuppe er både vennlig mot kokkeegenskapene og lommeboka. Enkel er den å lage, og med både få og rimelige ingredienser. Ønsker du kan du allikevel oppgradere suppa ved å tilsette en klunk hvitvin og variere med hvilke typer oster du gratinerer med.

Til min variant av fransk løksuppe trenger du følgende ingredienser – oppskriften holder til fire:

  • Løk. Jeg hadde tre store kepaløk og en håndfull delikatesseløk tilgjengelig.
  • Èn liter kraft – jeg hadde oksekraft tilgjengelig.
  • Èn spiseskje sukker.
  • Èn spiseskje salt.
  • Èn spiseskje maizenna.
  • Seks skiver brød. Loff passer i utgangspunktet best, men jeg brukte et grovere brød i min løksuppe.
  • Din favorittost til gratinering – jeg gikk for Jarlsberg.

Dette gjør du for å lage fransk løksuppe:

Start med å skrell og skjær løken så tynt du klarer. Bruk en mandolin eller en skarp kniv. Legg den oppskjærte løken i en bolle sammen med salt og sukker i en halvtimes tid for å trekke ut noe av fuktigheten fra løken. På denne måten karamelliserer den seg lettere i panna.

Etter en halvtimes tid skyller du av salt og sukker og tørker løken med et kjøkkenpapir. Varm opp en stekepanne til medium varme og tilsetter en raus dose smør. Ha i løken og stek den mens du rører slik at den ikke brenner seg, men blir myk. Dette kan ta noe tid, men det er det verdt.

Dryss så maizenna over løken og rør dette godt inn. Hell så over kraft, og la suppa småkoke i en halvtimes tid.

Etter en halvtime på komfyren heller du gryta over i noe ildfast. Det enkleste er allikevel å tilberede suppa fra starten i noe som tåler stekeovn, for eksempel en støpejernsgryte. Dekk så suppa med skiver av loff eller annet type brød. Strø din favorittost på toppen. Jeg skar i tillegg av skorpen på brødskivene og lagde krutonger av disse. Krutongene ble stekt i olivenolje med litt Maldonsalt og rosmarin.

Gratiner suppa i ovnen på 250C til toppen er gyllen, men før den blir brent. Server gjerne suppa med brød og godt smør til.

Legg gjerne igjen en kommentar