ELGGRYTE

Høsten er kommet for fullt. Med det også kortere dager, mørkere kvelder og et tegn om at vi går en kaldere tid i møte. Matmessig har denne årstiden også noen klare tegn, og personlig er høsten den årstiden jeg liker best hva gjelder koking. Lam, vilt og norske rotgrønnsaker er som musikk i mine ører – for å nevne noe. Årets viltsesong startet jeg med en elggryte, som fikk følge av noen digge grønnsaker og enkle krydderier. Og en flaske rødvin da – både i gryta og i glasset. 

Denne gryta ble laget en søndag med et program fylt til randen. Det skulle rekkes både løpetur, håndball- og ishockeykamp for undertegnede, men hva passer vel bedre på en slik småhektisk dag enn en elggryte? Fordelen er nemlig at har du preppa gryta på forhånd, setter du den bare inn i ovnen og lar tiden gjøre jobben for deg. Min fikk åtte timer på 125C. Det kunne ikke vært bedre.

Til min elggryte trenger du følgende ingredienser – oppskriften holder til fire:

 • Ca. èn kilo grytekjøtt av elg.
 • 500 gram av din favorittsopp. Velg gjerne kantareller om du har dette for hånden.
 • Èn middels stor sellerirot.
 • Tre norske gulrøtter.
 • To løk.
 • 500 gram rosenkål.
 • En flaske rødvin.
 • En spiseskje hvetemel.
 • Tre desiliter creme fraiche.
 • En god klatt med smør.
 • Et par skiver geitost.
 • Et par einerbær, litt timian, salt og pepper.

Slik gjør du for å lage elggryte:

Start med å skjære opp kjøttet i terninger på ca. èn ganger èn centimeter, dersom du ikke som meg har ferdig oppskjært grytekjøtt for hånden. Skjær sopp i skiver, og gulrøtter, sellerirot og løk i små terninger. Del rosenkålen i to og kutt av roten.

Stek kjøttet i en varm panne i godt med smør til det har fått en fin bruning på alle sider. Ikke ha altfor mye kjøtt i pannen om gangen, slik at kjøttet blir stekt og ikke kokt. La også soppen få en runde i stekepannen, til den er gyllenbrun.

Finn så fram din fineste støpejernsgryte, og legg opp kjøtt, sopp og de andre rotgrønnsakene. Krydre med noen få knuste einerbær, timian, salt og pepper, og hiv i en spiseskje hvetemel for å få tyknet gryta noe. Hell så over en flaske rødvin og et beger creme fraiche. Ikke velg den dyreste rødvinen du har i vinskapet i selve gryta, den kan du heller spare til gryta skal fortæres. Topp gryta med en klatt med smør og noen skiver geitost.

Lag din elggryte enten på komfyren eller i stekeovnen

Gryta kan tilberedes både på komfyren og i stekeovnen. Personlig valgte jeg stekeovnen denne gangen, og jeg satte gryta inn i en forvarmet ovn på 250C – uten lokk. Så fort jeg hadde lukket ovnsdøra skrudde jeg tempeaturen ned til 125C. Etter en halvtimes tid satte jeg på lokket på støpejernsgryta, og vinket farvel til gryta de neste åtte timene.

Etter over en arbeidsdag i stekeovnen tok jeg gryta ut av stekeovnen, og serverte på varme, dype tallerkener. Jeg serverte kun gryta “as it is”, men som tilbehør fungerer både en hjemmelaget potetstappe utmerket, eller bare kokte poteter om du ønsker det. Topp gjerne gryta med litt revet geitost eller tyttebær ved servering. Jeg lot også gryta få følge av to supersaftige og deilige naturviner. Prøv 2015-årgangen av både Pélican Arbois Poulsard og Ganevat De Toute Beauté Nature om du har mulighet til det.

Legg gjerne igjen en kommentar