CHILI CON CARNE

Våren kan se ut til å være i anmarsj, men det er allikevel ikke feil med en varm, raus gryterett på menyen. En av mine favorittgryteretter er chili con carne. Her er det bare å finne frem støpejernsgryten og la tiden gjøre jobben.

Til min versjon av chili con carne trenger du følgende ingredienser – oppskrifter holder til to:

 • 400 gram kjøttdeig/karbonadedeig eller grytekjøtt (høyrygg, mørbrad eller lignende kan brukes). Jeg brukte karbonadedeig til denne oppskriften.
 • Èn boks hermetiske chilibønner.
 • To løk. Jeg valgte rødløk.
 • Èn rød chili – eller så sterk du selv ønsker den. Jeg valgte to små rakkere uten frø og synes styrken ble perfekt.
 • Èn boks gode hermetiske tomater. Jeg valgte tomatene fra Mutti.
 • Èn rød og èn grønn paprika – eller gjør som meg og kjøp grillede paprika på glass. Det fungerer utmerket.
 • To spiseskjeer tomatpure.
 • Ett fedd hvitløk.
 • Èn teskje kanel.
 • Èn teskje spisskummen.
 • En halv teskje røkt paprikapulver.
 • Salt og pepper etter smak.

Dette gjør du for å lage chili con carne:

Start med å steke kjøttdeig/karbonadedeig eller grytekjøttet, alt etter hva du har valgt. Har du valgt grytekjøtt anbefaler jeg å skjære opp kjøttet i relativt små terninger på ca. èn ganger èn centimeter. Sett kjøttet til side. Finn frem favorittstøpejernsgryten din, og start med løken. Grovhakk den, og stek den myk i litt olje.

Når du har stekt løk i noen minutter har du i et par spiseskjeer tomatpure og ett fedd hvitløk som du har kjørt igjennom hvitløkspressen. La løken, tomatpureen og hvitløken steke i noen minutter, slik at den rå tomatsmaken fra tomatpureen blir borte. Ha så i boksen med hermetiske tomater, og gjerne en desiliter vann dersom du har planer om å la gryten stå å trekke en god stund. Det burde du.

Finhakk chili og paprika, og ha dette i gryten. Om du bruker grillet paprika på glass ha gjerne også laken som følger med opp i gryten. Ha også i krydderne kanel, spisskummen og røkt paprikapulver. Spesielt kanelet gir gryten en uant dimensjon, og du kan ane et hint av sødme når du spiser din chili con carne. Smak nå til tomatsausen slik at den hverken er for svak eller for sterk. Det siste er mest vesentlig, da smaken vil konsentreres noe ettersom gryten får tid på komfyren.

La din chili con carne få tid – god tid

La gryten småkoke så lenge du har tid, men la den minst få tre kvarter til å godgjøre seg. Min sto et par timer, og det gjør ingenting om den står lenger heller. Her er det bare å la tiden gjøre jobben, mens du selv tar deg en fjelltur, leser en bok eller vasker huset (!). Mot slutten av koketiden har du i den stekte kjøttdeigen og chilibønnene.

Juster gjerne din chili con carne til ønsket konsistens

Før servering må du gjerne justere konsistensen på din chili con carne. Den tykner når den småkoker, og det kommer også an på hvor tykk du selv liker den. Juster enten med litt vann eller noe av laken fra de hermetiske chilibønnene, men pass på at dette kan påvirke smaken. Chili con carne smaker aller best dagen etter du har laget den, da har smakene satt seg skikkelig.

Server rykende varm chili con carne på varme tallerkner med godt brød og smør. Noen tortillachips du varmer litt i ovnen smaker også godt til. Om du eller noen av gjestene dine synes gryten er litt i sterkeste laget kan du toppe gryten med en teskje rømme eller creme fraiche ved servering. Lar du din chili con carne stå og tykne skikkelig kan den fungere utmerket i en hvetetortillas også, enten som en nydelig lunsj eller middag.

Legg gjerne igjen en kommentar