BURGER PÅ GRILLEN

Dessverre altfor lenge siden forrige bloggpost nå. Dette skyldes primært mye reising den siste tiden, som har medført adskillig flere restaurantbesøk enn måltider innenfor husets fire vegger den siste måneden. Dog hadde jeg forleden dag for en gangs skyld tid til å snekre sammen noe spiselig på hjemmebane. Og med en gradestokk som nærmet seg 30-tallet var det ikke annet å gjøre enn å fyre opp Weberen, finne frem kjøttkverna og mekke burger.

Og ja, du kan selvfølgelig kjøpe ferdig kvernet kjøtt i butikken. Resultatet blir ikke fullt så bra som om du kverner selv, men det funker. Jeg anbefaler en en blanding av 50/50 karbonadedeig og kjøttdeig for å få et tilstrekkelig fettinnhold i burgeren. Og om du vil prøve deg frem med, og får tak i, andre ferdigkverna kjøttyper så gjør gjerne det. Denne gangen hadde jeg en blanding av lammekjøtt, storfekjøtt og bacon liggende, og det fungerte faktisk ganske bra.

Jeg lar burgeren få en runde på direkte varme i omlag tre og et halvt minutt på hver side før jeg snur den.

 

Til min burger trenger du følgende ingredienser – oppskriften holder til fire burgere à 142,5 gram:

  • 300 gram lammekjøtt. Jeg hadde lammeskav for anledningen.
  • 140 gram bacon.
  • 130 gram storfekjøtt. Jeg gikk for entrecote for litt ekstra fett i tillegg til fettinnholdet i baconet.

Skal du kverne kjøtt selv er det et par ting du bør passe på. At alt utstyret du skal bruket er rent er en selvfølge, men det er ikke bakteriene jeg er mest bekymret for ved hjemmekverning. For å unngå at kjøttet setter seg fast i kvernen er jeg nøye med å holde både utstyr og kjøtt så kaldt som mulig, og legger derfor hele kjøttkverna i fryseren noen timer før den skal brukes. I og med at kjøttet jeg skulle bruke var relativt tynt skåret i utgangspunktet tok jeg også dette opp fra fryseren kun en drøy time før det skulle til pers.

Når jeg kverner kjøtt til burgere velger jeg alltid den groveste innstillingen på kverna. Såvidt jeg vet er dette 9 mm på min Kenwood Major. Dette for å få en så grov konsistens som mulig, og et ikke for kompakt sluttresultat. Jeg tilsetter heller ikke annet bindemiddel i burgeren – så lenge kjøttet kommer rett fra kverna og på grillet holder det seg stort sett bra sammen.

Form og trykk burgeren lett sammen, og unngå å jobbe for mye med den.

Etter en runde i kjøttkverna formet jeg fire burgere ved hjelp av en metallring og trykket kjøttet kun lett sammen. Jeg har ingenting i mot kjøttkaker, men når du lager burger vil du ha burger – ikke kjøttkaker. For riktig temperatur på kjøttet lar du burgerne ligge fremme på kjøkkenbenken under plast en drøy halvtimes tid, og i mellomtiden fyrer du opp kullgrillen, tenner gassblusset eller setter i stikkontakten.

Hvordan grille burgeren, da?

Jeg er langt ifra noen ekspert når det gjelder bruk av kullgrill, men valgte enkleste utvei når jeg skulle grille kjøttpucken. Min Weber er dessverre ikke altfor mye brukt, men den er jo faktisk testet til lammestek tidligere. Jeg lagde kun en direkte grillsone og lot burgerne få et brutalt møte med høy temperatur i ca. tre og et halvt minutt på hver side. Med en burgerhøyde på ca. en centimeter får du da en akkurat passe stekt kjerne på innsiden, og en fin stekeskorpe på utsiden.

Hva du velger av ingredienser i tillegg til kjøttpucken mellom burgerbrødet er igrunn helt opp til deg. Kun fantasien setter grenser.

Når det gjelder selve burgerbrødet kunne jeg nok ha skrevet en egen bloggpost kun om dette, for her er meningene sterke rundt forbi. De lærde strides om det perfekte burgerbrød. Jeg mener et perfekt burgerbrød skal være søtt og mykt, og så nær en fersk hvetebolle som du kommer. Altså null grovt mel og null toasting av burgerbrød etter min smak. Ferdige brioche-burgerbrød fra for eksempel United Bakeries er å få kjøpt i butikkene, og de er gode som gull.

Er du cheeseburgerfan så legg gjerne på din favorittost idet du snur burgeren på grillen, og vil du kjøre plain kjøttpuck så gjør du det. La burgerne hvile noen minutter mens du legger opp det du ønsker mellom toppen og bunnen av burgerbrødet. Jeg gikk for en enkel hjemmesnekra chilimajones bestående av kjøpemajo og rød Tabasco, hjertesalat og sylta rødløk. Her er det bare å la fantasien og smaksløkene få fritt spillerom.

Er du litt vågal og litt gjerrig med steketiden får du en burger som er dejlig og saftig på innsiden. Foto: Trine Halvorsen

Ikke lage burger hjemme, sa du?

Og skulle du bli fysen på en burger, men ikke gidder jobben med å lage den sjæl? Bor du i Oslo finnes det jo plenty av burgerjoints, og jeg har testa flere av de den siste tiden. Munchies (både på løkka og Torggata) og Troys i Torggata har blitt favoritter. Dog pluss for øl på førstnevnte. Ellers har jeg også prøvd kjøttpucken fra Illegal, Kverneriet, Fiasco og Wunderburger de siste ukene. Vil du ha den ultimate burgerguiden til Oslo finner du den – ikke overraskende – hos Anders Husa. Jeg kommer også til å teste flere Osloburgere i tiden fremover – oppdateringer kommer på Instagram.

Er du derimot Hamarborger er det ikke annet å gjøre enn å sette seg på første tog inn til hovedstaden. Burger- (og restaurant) flaggskipet Garage Food & Drinks lukket i slutten av juni 2018 dørene, og dermed er en æra i Hamars restaurantbransje de siste tre årene ved veis ende, selv om garasjen gjenåpner over sommeren.

Happy & sad på Garage Food & Drinks sin siste dag. Foto: Trine Halvorsen

Legg gjerne igjen en kommentar