BOEUF BOURGUIGNON

Hva passer vel bedre enn en rustikk og varmende gryte nå i vinterkulda? Boeuf Bourguignon er i så måte perfekt mat og servere når temperaturene nå kryper godt ned på minussiden. Gryta er også relativt enkel å lage. Selv om den krever litt tid lager den seg stort sett selv. Med litt prepping på forhånd er det bare å la tiden gjøre jobben og sørge for et stykke nydelig fransk comfort food. 

Av kjøtt kan flere ulike stykningsdeler brukes. Sørg for å hold deg til storfekjøtt, men både høyrygg, bog, bibringe og oksebryst kan brukes. Alt dette er kjøtt som trenger tid for å bli mørt, men inneholder til gjengjeld masse smak og betaler tilbake i form av dette om du gir det nok tid sammen med enkle rotgrønnsaker, litt kraft og en saftig rødvin.

Når du skal lage Boeuf Bourguignon skal det mye til for å gjøre feil. Dette er en så rustikk rett at det stort sett blir bra selv om du ikke følger fremgangsmåten slavisk. Det viktigste er dog tiden. Dette for at kjøttet skal bli ordentlig mørt, at smakene får satt seg og konsistensen på gryta blir slik den skal være.

Til min versjon av Boeuf Bourguignon trenger du følgende – oppskriften holder til fire:

 • Ca. en kilo grytekjøtt av storfe. Jeg gikk for høyrygg.
 • En pakke bacon.
 • Tre gulrøtter.
 • Èn gul løk.
 • Åtte-ni stk delikatesseløk.
 • Fire store champignon eller annen sopp.
 • Et par desiliter kraft. Gjerne oksekraft om du har.
 • Fem desiliter rødvin. Har du en fruktig vin fra Burgund bruker du det – har du ikke, bruker du noe annet.
 • Et par spiseskjeer tomatpure.
 • Et par spiseskjeer hvetemel.
 • Timian, salt og pepper etter smak.

Dette gjør du for å lage Boeuf Bourguignon:

Start med å skjære kjøttet i mindre biter. Personlig synes jeg resultatet blir best med størrelse omkring èn ganger èn centimeter. Skjær også bacon, løk og gulrøtter og nogen lunde samme størrelse. Skrell delikatesseløken. Rens og skjær soppen i mindre biter.

Finn frem en støpejernsgryte eller annet egnet redskap og start med å steke bacon på medium høy varme. Baconet skal stekes til det er sprøtt og mesteparten av fettet har sluppet. Plukk så ut baconet fra gryta og legg det på kjøkkenpapir for å holde det sprøtt. La baconfettet være igjen i gryta, og stek så kjøttet i flere omganger i baconfett. Kjøttet steker du på relativt høy temperatur, slik at det får en god bruning på alle sider.

Ta så kjøttet ut av gryta og stek gulrøtter og løk i ca. ti minutter til løken er blank. Tilsett tomatpure og stek videre i fem minutter for å fjerne rå tomatsmak. Ha så kjøtt og bacon tilbake i gryten, og tilsett hvetemel, kraft, vin og timian. Så legger du på lokket og glemmer gryta et par timer, til kjøttet er helt mørt, og på grensen til å falle fra hverandre.

Mot slutten av koketiden til gryta steker du delikatesseløk og sopp i godt med smør i en stekepanne til det er gyllent. Tilsett dette i gryta rett før servering.

Hell opp Boeuf Bourguignon på varme tallerkner, og server gjerne med potetmos eller godt brød til. Oppskrift på potetmos finner du både i denne oppskriften på shepherds pie eller denne oppskriften på klassikeren pølse med potetmos. Til Boeuf Bourguignon ble disse deilige dråpene fra Classica Srl konsumert.

Ønsker du en tykkere konsistens på gryta kan du ta ut litt av sausen for så å blande den med hvetemel eller maizenna før du heller den tilbake i gryta og koker videre til ønsket konsistens.

Legg gjerne igjen en kommentar